ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΦΩΤΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕ ΝΕΡΟΚΟΛΟΚΥΘΕΣ

Οι Νεροκολοκύθες αναπτύσσονται με σχετική ευκολία σε περιοχές της Ελλάδας όπου η θερμοκρασία ξεπερνά τους 21ο C . Σε επόμενο κεφάλαιο θα αναφερθούμε στον τρόπο φύτευσης και ανάπτυξης του φυτού.
Σε αυτό το κεφάλαιο θα περιγράψουμε πολύ αναλυτικά τον τρόπο προετοιμασίας της αποξηραμένης Νεροκολοκύθας για να την μετατρέψουμε σε διακοσμητικό αντικείμενο ή σε χρηστικό αντικείμενο και φωτιστικό.

Καθαρισμός εξωτερικού φλοιού. Μετά την ξήρανση των καρπών, τους οποίους αφήνουμε επάνω στο φυτό μέχρι την πλήρη αποξήρανσή τους, ξεκινάμε τον εξωτερικό καθαρισμό και την απομάκρυνση ενός λεπτού εξωτερικού φλοιού που καλύπτει όλη την επιφάνεια του καρπού. Αυτός ο φλοιός είναι εντελώς αφυδατωμένος και με πολύ ισχυρή πρόσφυση στον κυρίως φλοιό ο οποίος είναι ξυλώδης και πολύτιμος για τη διακοσμητική επεξεργασία.
Για να απομακρύνουμε αυτό το λεπτό φλοιό, βρέχουμε την επιφάνεια και την τρίβουμε ελαφρά με ένα λεπτό σύρμα που δεν χαράζει. Το νερό ενυδατώνει σιγά-σιγά το λεπτό φλοιό και τον κάνει μαλακό. Το σύρμα απομακρύνει σταδιακά τον άχρηστο και συχνά τρυπημένο από τα έντομα και τις μετακινήσεις, φλοιό και τελικά η επιφάνεια του σκληρού φλοιού απελευθερώνεται. Τα σημεία που παραμένουν ισχυρότερα κολλημένα στον ξυλώδη φλοιό, τα απομακρύνουμε με τη βοήθεια μίας ξύστρας καθαρισμού υαλοπινάκων ή με λεπτότερα κοπίδια, προσέχοντας πάντα αυτά τα σημεία να είναι καλά ενυδατωμένα.
Τη Νεροκολοκύθα δεν πρέπει να την αφήσουμε πολύ ώρα μέσα στο νερό και τη σκουπίζουμε για να στεγνώσει αμέσως.
Σε περιορισμένες περιπτώσεις όπου η Διακοσμητική πρόθεση θέλει να διατηρήσει αυτό το φλοιό για διαφοροποίηση στο χρώμα ή στη φωτοδιαπερατότητα, απομακρύνουμε επιλεκτικά μόνο μερικά τμήματά του ανάλογα με τον σχεδιασμό.

chevron_right

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment
Name
Email
Website